A Csendes-óceáni szemétsziget – te is tehetsz róla?

Kategória: Fenntarthatóság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Valahol a bolygónkon van egy vadiúj, lakatlan sziget, ami korához képest hatalmas. Egy sziget, amit tudósok és biológusok figyelnek meg, és amelyet aktivisták szeretnének eltávolítani. Mert ez a sziget csak nevében sziget, valójában egy folt az óceánon. Egy úszó szemétfolt, az emberiség szégyene…

1988-ban új szigetet fedeztek fel a kutatók: egy olyan „szárazföldet”, ami korábban nem volt ott, amit az emberi tevékenység alakított ki. Lakatlan, ám cseppet sem romantikus, nem olyan, mint Robinson Crusoe otthona: ez a sziget teljes egészében szemétből áll. A szigetet azóta folyamatos megfigyelés alatt tartják, méretét 2009-ben 700 000 és 1.5 millió négyzetkilométer közé tették.

A Csendes-óceáni szemétsziget – te is tehetsz róla?

Hol van a szemét szigete?

A Csendes-óceáni szemétsziget körülbelül félúton van Hawaii és Kalifornia között hozzávetőleg a nyugati hosszúság 135. és 155., és az északi szélesség 35. és 45. foka között terül el. Ez nem egy létező sziget, ahová az emberek kihordták a szemetet, hanem az óceánba került hulladék feltorlódása, ami a víz tetején lebeg. Hogy miért kapta mégis a sziget nevet? Mert a sok apró szemét mára összetorlódott, és két, egymással lazán kapcsolódó, többé-kevésbé összefüggő felszínt alakított ki a víz tetején. De ezt nem úgy kell elképzelned, mint egy valós szigetet, amire kiléphetsz: sokkal inkább egy hatalmas terület az óceánon, ahol nagyon-nagyon sok szemetet találsz a vízben. Éppen ezért a méretét is nehéz meghatározni, hiszen az egyes mérések során eltérő, hol húzzák meg a sziget határait. Leggyakrabban 1.6 millió négyzetkilométerről beszélnek, ami körülbelül a háromszorosa Franciaországnak, és nem áll másból, mint műanyagdarabokból, PET palackokból, üvegekből, nejlonzacskókból és hasonló hulladékokból. Az eddigi kutatások alapján a vízfelszínen legalább 80 000 tonnányi szemét lebeg (körülbelüli becslések alapján 1.8 milliárd darab) és a helyzet egyre csak rosszabbodik.

A szemétsziget teljes körű vizsgálatának érdekében 2015-ben egy 30 hajóból álló kutatócsapat vágott neki a Csendes-óceánnak, hogy mintákat vegyenek. A kutatást két légi felmérés egészítette ki. Összesen 1.2 millió mintát gyűjtöttek össze, a légi érzékelők segítségével pedig körülbelül be tudták határolni az úszó szemétsziget teljes területét. A korábbi mérésekkel összehasonlítva a mostani eredményeket, elmondható, hogy az óceánban felhalmozódó szemét 1970 óta növekszik, közben a bolygó éves műanyagfogyasztása kb. 320 millió tonnára nőtt.

Van remény! The Ocean Cleanup project

Az Ocean Cleanup egy több, mint 70 mérnökből, kutatóból, tudósból és számítógépes modellezőből álló nonprofit szervezet, ami az óceán kitakarítását tűzte ki céljául. Ehhez minden eszközt felhasználnak, ami csak a rendelkezésükre áll. Az idő sürget, hiszen ahogy a szemét a környezeti hatások miatt töredezni kezd, úgy nő a mikroműanyag-szennyezettség, úgy kerül egyre több műanyag darab a halak gyomrába, és közvetve az emberi szervezetbe is. Akár a tízszeresére is nőhet a víz szennyezettsége, ha nem cselekszünk azonnal!

Hogyan segíthetsz a szemétsziget felszámolásában?

Először is, az emberek életmódjában kell változásra törekedni, hiszen hiába a víz megtisztítása, ha közben folyamatosan újabb szemeteket dobálunk bele. Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy már te is sokat tehetsz ezért:  ne kérj szívószálat az éttermekben, bárokban, műanyag zacskó helyett használj textilszatyrot, és ha teheted, támogasd az Ocean Cleanup csapatát.

És ami az egyik legegyszerűbb: a palackozott ásványvíz helyett otthon tisztított vizet fogyassz, és ezt újra felhasználható, BPA-mentes műanyag palackokban vidd magaddal, ezáltal jelentősen csökkented a szeméttermelésedet!

meta: Van valahol a Földön egy sziget, amelyről hátborzongató videók keringenek. A Csendes-óceáni szemétsziget hatalmas, és évről évre nő. Mi növeljük, a szemetünkkel. Mi lesz így az óceánnal és az élővilágával? Hogyan semmisíthetjük meg a szemétszigetet? A cikkünkből kiderül.


 [B1]https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_csendes-%C3%B3ce%C3%A1ni_szem%C3%A9tsziget

 [B2]link a mikroműanyagos cikkre

 [B3]http://www.vizbolvagyunk.hu/cikk/a-viztisztito-baratod-a-kornyezetvedelemben

 [B4]https://www.theoceancleanup.com/support/

 [B5]link: http://www.vizbolvagyunk.hu/cikk/ervek-az-asvanyviz-ivok-szamara-amiert-erdemes-viztisztito-berendezesre-valtani

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék :

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Sebők Attila

Sebők Atilla vagyok, 2007 óta segítek ügyfeleimnek abban, hogy egészségesebb, kényelmesebb életet éljenek a megfelelő vízkezelő rendszerek használatával. Azon dolgozom, hogy egyre többen fedezzék fel a víz fontosságát és az egészségre gyakorolt erőteljes hatását. Olyan módszekről és eszközökről írok, amelyek szolgálatunkba állítják a víz természetes erejét.

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

3+1 ÉRV AZ ÁSVÁNYVÍZ-IVÓK SZÁMÁRA, AMIÉRT ÉRDEMES VÍZTISZTÍTÓ BERENDEZÉSRE VÁLTANI

HOGYAN VÁLASSZON VÍZTISZTÍTÓT?

vizetiszom.hu - A háztartási vízszűrés szakértőjeÉrtesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.