Hogyan válasszon víztisztítót ?

Kategória: Megoldások | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Aki átgondolta jelenlegi vízfogyasztási szokásait könnyen felismeri, hogy egy ivóvíztisztító rendszer használatával jelentősen megkönnyítheti életét. Kényelmesebben, olcsóbban és a környezetet megóvva juthat hozzá a létfontosságú tiszta ivóvízhez, szemben a palackozott vizek vásárlásával. Egy ivóvíztisztítónak nincs hátránya, csak előnyei vannak.

Amint eljutott eddig a felismerésig akkor felmerül a következő kérdés, hogy milyen vízszűrő rendszert válasszon?
A piacon kapható több tucat készülék közül bizony nem egyszerű a választás. Mint minden más terméknél, itt is több szempontot kell figyelembe venni a “sikeres” vásárlás előtt.

Összeszedtük azokat a kihagyhatatlan kérdéseket, amelyeken végighaladva  és megválaszolva teljesebb képet kaphat és biztosabb kézzel választhatja ki a legmegfelelőbb ajánlatot.

Hogyan válasszon víztisztítót ?

Honnan származik a csapjából kifolyó víz?

Magyarországon jellemzően két helyről nyerik a vizet a szolgáltatók amelyet Önnek továbbítanak a tisztítást/kezelést követően:

1, Felszíni vizekből, pl. folyók vizéből
2, Felszín alatti fúrt kutakból

Felszíni “vízforrás” esetében jellemzően gyengébb minőségű vizet kell a szolgáltatónak megtisztítani és megfelelő állapotban a háztartásokba eljuttatni. Természetesen ezen forrásból származó, megtisztított vizek is megfelelnek a jogszabályban foglalt követelményeknek, véleményünk szerint azonban szolgáltatók minden igyekezete sem garancia arra, hogy a csapvíz minden lehetséges szennyeződéstől megtisztítva kerül a háztartásokba. Mai napig nem ismerünk pl.megnyugtató vizsgálati eredményt arra vonatkozóan, hogy mi lesz a szennyvízzel nagy mennyiségben a folyókba ürülő hormon és gyógyszer maradványokkal. A mai szabályozás néhány tucat szennyező anyag vizsgálatát írja elő, miközben ennek sokszorosa fordulhat elő vizeinkben. Ha Önnek is felszíni vizet biztosít szolgáltatója érdemes megfontolnia az alaposabb tisztítást végző vízszűrő rendszereket.    

Felszín alatti mélyebb fúrású kutak (100-200m mély) esetén könnyen előfordulhat az is, hogy szolgáltatója ásvány víz minőséget biztosít Önnek. Ebben az esetben mindössze a fertőtlenítés okán vízbe juttatott klórt és a csőrendszerből vízbe került úszkáló, lebegő anyagokat kell eltávolítani, amelyek a legegyszerűbb víztisztítókkal is megoldhatók.
Ön szerint milyen a finom víz?

Első hallásra talán furcsának hangzik, de véleményem szerint a kiválasztás egyik legfontosabb szempontja, hogy az Ön számára ízletes vizet tudjon előállítani a kiválasztott vízszűrő. Sokéves tapasztalataink azt mutatják, hogy a jó és a rossz íz teljesen egyedi, azaz más-más vizet találunk ízletesnek. Bizonyára Ön is megfigyelte, hogy az ásványvízeknek is különböző íze van, egyiket jobban, másikat kevésbé kedveli. A víztisztítók által előállított tiszta víz esetében sincs ez másképp. Jelentős az íz különbség az ozmózis technológiával megtisztított nagy tisztaságú ivóvíz és az egyszerűbb szűrőkkel tisztított vizek között.

Fontos, hogy olyan rendszert válasszon, amelyik az Ön számára ízletes vizet állít elő, különben nem fogja elfogyasztani azt a vízmennyiséget, amely egészsége szempontjából nélkülözhetetlen. Az elfogyasztott vízmenniység legalább olyan fontos, mint a minőség. Sokat csak “finom” vízből fog elfogyasztani.

Ha teheti, ezt a szempontot is vegye figyelembe a vásárlás előtt.


Házilagosan is karban tudja tartani vagy szervíz szolgáltatást kell igénybe vennie?

Az egyszerűbb, csapra szerelhető víztisztítók felszerelése és karbantartása rendkívül egyszerű, így ahhoz nincs szüksége szervíz szolgáltatásra.

A beépíthető -de még nem ozmózis- rendszerű víztisztítók beszerelése alapfokú vízvezeték szerelői ismereteket kíván, tehát ha otthonosan mozog a teflon szalag a fúrógép és a tömítések világában, akkor minden bizonnyal házilag is be tudja majd szerelni a készüléket. Ezeknek a vízszűrőknek a karbantartása is hasonló felkészültséget igényel.

A fordított ozmózis rendszerű víztisztítók beépítése és karbantartása is nagyobb odafigyelést, több időt igényel. Az ozmózis víztisztítók szakszerű karbantartásához szükségesek mérőműszerek, speciális fertőtlenítő anyagok, célszerszámok és speciális ismeretek, amelyek miatt csak a legfelkészültebb ügyfeleknek javasoljuk a házilagos karbantartást.

A legkorszerűbb ozmózis vízszűrő rendszerek olyan vezérlő elektronikával rendelkeznek, melynek felprogramozása, kiolvasása, csak szakszervíz által lehetséges, így ezeknél a típusoknál ne is  tervezzünk házilagos karbantartást.
Interneten vásároljon, vagy direkt értékesítő ügynöktől?

Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai. Ha egy értékesítő ügynököt választ, akkor kénylemesen, otthonában kap teljes körű tájékoztatást a lehetőségekről. Ha interneten vásárol, akkor Önnek kell utánanéznie az információknak. Az ügynökök által kínált víztisztítók gyakran jelentősen drágábbak, mint az interneten ajánlott társaik. Az árkülönbség mögött lehet jelentős műszaki különbség is továbbá fontos számba vennie a hozzáadott szolgáltatásokat pl. ingyenes beszerelés, meghosszabbított garancia stb.

Amikor a két lehetőség közül választ, vegye sorra az alábbi kérdéseket.

-Milyen konkrét műszaki paraméterekkel rendelkeznek az összehasonlított víztisztítók, nehogy az almát a körtével hasonlítsa össze. Ha műszaki különbség van  vízszűrők között, Önnek mennyit érnek ezek a funkciók.
-Mennyibe kerülnek kiszállítva, beüzemelve a víztisztítók.
-Milyen garanciális és szervíz hátteret kap az egyes víztisztítók mellé, és ennek milyen esetleges költségei vannak.
-A garancia érvényesítésének feltételei, karbantartási kötelezettségek és azok költségei.

Tehát alapos mérlegelés után döntsön, vegye végig mi mennyit ér Önnek.


Vételár

Azért tettük a végére ezt a kérdést, mert azt javasoljuk, ez legyen az utolsó szempont a  legkedvezőbb ajánlat kiválasztásakor.

Ne feledje, a vízszűrő vásárlásával Ön csak megtakarít. A víztisztító használatával fáradozást, ásványvízre fordított forintokat és a későbbi gyógyszerköltégeit faragja le. A kérdés csupán annyi, hogy milyen rövid  idő alatt térül meg a vásárlása.  

Mérlegelje, hogy mire van szüksége, melyik víztisztító készülék tudja igényeit a leginkább kielégíteni, hol-, milyen hozzáadott értéket kap, -pl meghosszabbított garancia-, illetve melyik forgalmazó az, aki hosszú éveken át megbízható partnere lesz a víztisztítója üzemeltetésében. Tartsa szem előtt, hogy a kellő körültekintés nélkül meghozott döntés a víztisztítók esetén is gyakran vezet csalódáshoz.Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : víztisztító, hogyan válasszunk víztisztítót

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Sebők Atilla

Sebők Atilla vagyok, 2007 óta segítek ügyfeleimnek abban, hogy egészségesebb, kényelmesebb életet éljenek a megfelelő vízkezelő rendszerek használatával. Azon dolgozom, hogy egyre többen fedezzék fel a víz fontosságát és az egészségre gyakorolt erőteljes hatását. Olyan módszekről és eszközökről írok, amelyek szolgálatunkba állítják a víz természetes erejét.

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

3+1 ÉRV AZ ÁSVÁNYVÍZ-IVÓK SZÁMÁRA, AMIÉRT ÉRDEMES VÍZTISZTÍTÓ BERENDEZÉSRE VÁLTANI

HOGYAN VÁLASSZON VÍZTISZTÍTÓT?

vizetiszom.hu - A háztartási vízszűrés szakértőjeÉrtesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.