Hogyan védd meg a Földet – és a saját egészségedet is?

Kategória: Egészség | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

A mikroműanyag kifejezést csak mostanában kezdik felkapni, pedig a probléma nem újkeletű: azóta szennyezzük a környezetünket ezekkel az apró részecskékkel, amióta csak műanyagot használunk. Mi is pontosan a mikroműanyag, miért veszélyes a TE egészségedre, és mit tehetsz ellene? Erről szól a mai cikkünk.

Napjainkban egyre több használati tárgy készül műanyagból, és ezek idővel mind a szemétben kötnek ki. Gondolj csak az italos palackokra, az elvitelre kért ételek csomagolására, a kávékhoz használt keverőpálcikákra, vagy akár a sima szatyrokba, amikkel bevásárolsz. Ezeket mind kidobod, és a szeméttelepeken csak gyűlik és gyűlik…

Rosszabb esetben még csak nem is a szeméttelepre kerülnek, hanem az emberek szétszórják őket az erdőkben, a természetes vizek partjain, és ott kezdenek el lebomlani, veszélyes anyagokat juttatva a földbe és a vízbe. Ez pedig később visszakerül a körforgásba, károsítja az élőlények szervezetét – beleértve a tiédet is.

Hogyan védd meg a Földet – és a saját egészségedet is?

Mi is az a mikroműanyag?

Mikroműanyagnak az 5 mm-nél kisebb  műanyagrészecskéket nevezzük.

2 típusa van:

  • létrejöhet mikroműanyag a nagyobb műanyagok természetes lebomlási folyamatával
  • és vannak már eleve mikro-méretűnek gyártott műanyagrészecskék, amiket többnyire az olyan kozmetikumokban alkalmaznak, mint a bőrradírok, vagy a ruhákhoz használt mikro méretű műanyagszálakban.

Tudományosan bizonyított, és persze köztudott, hogy a műanyagnak nagyon hosszú idő kell a lebomláshoz, így akár több száz évig a természetben maradhat, szennyezve ezzel a környezetet és az élővilágot, beleértve minket, embereket is.

Hogyan kerül a mikroműanyag a szervezetedbe?

Ezek a mikro méretű műanyagok belekerülnek a vizekbe, megeszik az ott élő állatok, így a tápláléklánc részévé válnak, és nagyon gyorsan eljutnak az emberek által fogyasztott élelmiszerekig. Az elmúlt években a kutatók olyan mindennapi ételekben és italokban is találtak már mikroműanyagot, mint az asztali só, kagylók, halak, üveges víz vagy sör.
Ezek az eredmények azért ijesztőek, mert a mikroműanyag a szervezetbe kerülve káros élettani hatásokat okozhat, elsősorban azon mérgező anyagok miatt, amiket a műanyagok gyártásakor használnak. Bár még nincsenek konkrét eredmények arról, mit okoz a mikroműanyag az emberi szervezetben, de az biztos, hogy nem tesz jót. Jobb tehát, ha mindent megteszünk azért, hogy minél kevesebbet fogyasszunk belőle.

Hogyan védd meg magadat és családodat a mikroműanyagtól?

A rossz hír az, hogy lehetetlen elkerülni, hogy az ételeidbe bekerüljön (hacsak nem élsz teljes mértékben önellátó gazdaságban). Arról viszont tudsz gondoskodni, hogy a vizedbe, az italaidba ne kerülhessen mikroműanyag.

A mikro méretű műanyagok, bár nagyon apró, szemmel nem látható szennyeződések, mégis valamilyen szinten mechanikai, vagyis „kézzel fogható” dolgok. Ennek köszönhetően egy megfelelő víztisztító berendezés segítségével részben, vagy akár teljes mértékben is ki lehet szűrni őket. Ezek a csapra szerelhető tisztítók természetesen nem csupán a mikroműanyagokat távolítják el a vízből, hanem az egyéb szennyeződéseket, vagy káros anyagokat is, mint például a klór vagy a rozsda.

A víztisztítóknak 3 fő típusa van:

  • Az egyszerűbb készülékek nagyjából 5000 nanométeres méretig képesek kiszűrni a műanyagot a csapvízből,
  • vannak bonyolultabbak is, amikkel akár már a 20 nanométeres szennyeződéseket is el lehet távolítani.
  • Ha pedig biztosra akarsz menni, akkor az ozmózisos módszert használó víztisztítót válaszd, ami a ma felfedezett legkisebb mikroműanyagnál még 100-szor kisebb anyagokat is képes kiszűrni.

Sajnos ezek a módszerek sem biztosítanak 100%-os védelmet, de nagyon nagy mértékben lecsökkentik a szervezetbe kerülő mikroműanyagok mennyiségét, így elősegítve, hogy ne alakuljon ki bennünk semmilyen betegség a műanyagokban található mérgező anyagok miatt.

A vízszűrő használatával nem csak a te poharadba kerülő víz lesz tisztább, de a környezetszennyezést is csökkented, hiszen jóval kevesebb (vagy egyenesen nulla) palackozott vizet vásárolsz majd, vagyis nem terheled tovább a szeméttelepeket.

Neked van otthon vízszűrőd?
Ha még csak gondolkodsz rajta, ebben a cikkben segítünk, hogyan válaszd ki a víztisztítót!

META

A mikroműanyag kifejezést csak mostanában kezdik felkapni, pedig a probléma nem új: azóta szennyezzük a környezetünket ezekkel az apró részecskékkel, amióta csak műanyagot használunk. Mi is pontosan a mikroműanyag, miért veszélyes a TE egészségedre, és mit tehetsz ellene? Kattints és megtudod!

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : mikroműanyag, környezettudatosság, környezetszennyezés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Sebők Attila

Sebők Atilla vagyok, 2007 óta segítek ügyfeleimnek abban, hogy egészségesebb, kényelmesebb életet éljenek a megfelelő vízkezelő rendszerek használatával. Azon dolgozom, hogy egyre többen fedezzék fel a víz fontosságát és az egészségre gyakorolt erőteljes hatását. Olyan módszekről és eszközökről írok, amelyek szolgálatunkba állítják a víz természetes erejét.

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

3+1 ÉRV AZ ÁSVÁNYVÍZ-IVÓK SZÁMÁRA, AMIÉRT ÉRDEMES VÍZTISZTÍTÓ BERENDEZÉSRE VÁLTANI

HOGYAN VÁLASSZON VÍZTISZTÍTÓT?

vizetiszom.hu - A háztartási vízszűrés szakértőjeÉrtesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.