Mennyit igyon a gyereked, ha sportol?

Kategória: Egészség | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Vízre mindenkinek szüksége van, a vízivás pedig különösen fontos a fiatal sportolóknál, hiszen az ő szervezetükre még inkább oda kell figyelni, hogy a megfelelő teljesítményt el tudják érni. De mennyit kell innia egy sportoló gyereknek, és hogyan hat ez a teljesítményére?

A víz az emberi élet legfontosabb alkotóeleme: a testtömegünk körülbelül 60%-a vízből áll, és 2-3 napnál tovább nem tudunk életben maradni nélküle. Azon kívül, hogy alapvető szükségletet elégít ki, a vízivásnak nagyon sok pozitív élettani hatása is van – és aki sportol, még több kell belőle.

De pontosan mennyi is?

Mennyi vizet kell innia egy sportoló gyermeknek?

A kutatók szerint egy átlagos embernek napi 2-3 liter vizet meg kellene innia. Ha valaki aktívan sportol, akkor ezt a mennyiséget természetesen meg kell növelni, hiszen sportolás közben a mozgás hatására hőt termel a testünk, és annak érdekében, hogy ne melegedjen túl, elkezd izzadni – vagyis vizet vesztünk el a szervezetünkből. Ezt az elvesztett vízmennyiséget pedig pótolni kell.

Ennek érdekében edzés közben nagyjából 15-20 percenként legalább egy jó nagy korty vizet kellene inni ahhoz, hogy a vízvesztés miatti testsúlycsökkenés 2% alatt maradjon. Arra is fontos figyelni, hogy ne csak edzés közben, de előtte, és leginkább utána is sokat igyon a fiatal.

A jó hír az, hogy ez esetben „nem erőszak a tortaevés”: a gyerek amúgy is megszomjazik az óra után, a szülőnek „csak” arra kell odafigyelni, hogy ne cukros üdítővel, hanem tiszta vízzel enyhítse a szomját. Ez ugyanis az egyetlen, ami valóban jótékonyan hat a szervezetére. (A szülő mellett az edzőnek is nagy felelőssége van ebben, de szerencsére sok oktató már odafigyel arra, hogy vizet igyanak a tanítványok.)

Mennyit igyon a gyereked, ha sportol?

Miért fontos a vízfogyasztás?

A természetes víznek olyan pozitív hatásai vannak az emberi szervezetre, amit semmilyen másik folyadékkal nem tudunk pótolni.

  • fokozza az energiaszintet
  • javítja a mozgékonyságot és a felépülési képességünket
  • segít a hőszabályozásban
  • és még az agyi koncentráció növeléséhez is hozzájárul.

Ezek pedig elengedhetetlenek ahhoz, hogy a gyerek sikeres legyen a sportban. Ráadásul ezen felül a megfelelően hidratált izmok sokkal hatékonyabban működnek, mint a dehidratáltak, és a vízivásnak köszönhetően javulni fog a vérkeringés és a vérnyomás is, aminek a hatására gyorsabban és rendszerezettebben fog eljutni az oxigén az izmokhoz, fokozva a teljesítményt. A fiatal sportolók számára azért is nagyon fontos a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása, mert a hosszas, kemény edzések elfárasztják az izmokat, ami megnöveli a lesérülés esélyét. A vízivás viszont elősegíti az izmok gyorsabb regenerálódását, így sokkal kisebb a lehetőség arra, hogy egy váratlan sérülés érje a gyermeket.

Víz vagy sportital?

Manapság nagyon divatba jöttek a különféle izotóniás sportitalok, amiket elméletileg pontosan a teljesítmény fokozására találtak ki. Ezek az italok valóban tudnak segíteni, de csak azokban az esetekben, ha az edzés maga jóval tovább tart, mint 1 óra, illetve ha nagyon izzasztó és megerőltető, mert ilyenkor az izzadás hatására sokkal több sót és ásványi anyagot veszít a szervezet, amit pótolni kell.

Ám ha a test igénybevétele nem extrém nagy, akkor a megfelelő hidratáltsághoz bőven elég a víz. Viszont abból sem az ásványvíz, hanem a csapvíz!

Sokan nem mernek csapvizet inni, mert biztosak benne, hogy tele van klórral, hormonokkal és más, nem kívánt anyagokkal (és nincsenek is olyan messze az igazságtól. Egy csapra szerelt víztisztító berendezés ezt nagyon gyorsan megoldja, és sokkal egészségesebb vizet kaphatunk általa, mint a mesterségesen ásványi anyagokkal (és mikroműanyagokkal) dúsított palackozott vizek.

Ráadásul a víztisztítók már hordozható verzióban is kaphatók, egyszerű kulacs formájában, így a környezetedet sem fogod szennyezni a műanyag palackokkal. Ha szeretnéd támogatni a gyermeked sportteljesítményét, akkor ne feledd: a kulcs a megfelelő mennyiségű tisztított csapvíz!

META

Vízre mindenkinek szüksége van. A vízivás különösen fontos a fiatal sportolóknál, hiszen az ő szervezetükre még inkább oda kell figyelni, hogy a megfelelő teljesítményt el tudják érni. De mennyit kell innia egy sportoló gyereknek, és hogyan hat ez a teljesítményére? Eláruljuk!

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : sport teljesítmény, egészséges gyermek, egészség, dehidratáltság, vízhiányos állapot

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Sebők Attila

Sebők Atilla vagyok, 2007 óta segítek ügyfeleimnek abban, hogy egészségesebb, kényelmesebb életet éljenek a megfelelő vízkezelő rendszerek használatával. Azon dolgozom, hogy egyre többen fedezzék fel a víz fontosságát és az egészségre gyakorolt erőteljes hatását. Olyan módszekről és eszközökről írok, amelyek szolgálatunkba állítják a víz természetes erejét.

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

3+1 ÉRV AZ ÁSVÁNYVÍZ-IVÓK SZÁMÁRA, AMIÉRT ÉRDEMES VÍZTISZTÍTÓ BERENDEZÉSRE VÁLTANI

HOGYAN VÁLASSZON VÍZTISZTÍTÓT?

vizetiszom.hu - A háztartási vízszűrés szakértőjeÉrtesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.