Mi lesz veled, Föld bolygó?

Kategória: Fenntarthatóság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

A környezet védelméért folytatott harcban a műanyag az egyik legnagyobb ellenségünk. Olcsó, kényelmes, eldobható – és ezt sokan szó szerint is veszik. De mit eredményez ez az intenzív műanyaghasználat? Mi történik a bolygóval, ha így folytatjuk?

Ahogyan a bolygó népessége növekszik, úgy gyarapszik vele arányosan az általuk termelt szemét is. A felgyorsult, modern világban, ahol mindenki siet, hatalmas igény van az elvihető, eldobható dolgokra. Ilyen többek közt a műanyagpoharas kávé, a dobozos üdítők és a fél literes műanyagpalackokban vásárolható gyümölcslé és ásványvíz. Mit okoznak ezek, és hogyan tehetünk ellene?

Miért fáj nekünk a műanyag?

A műanyag előállítása során olyan erős vegyszereket használnak, melyek fokozottan károsak a környezetre, sőt, nagy dózisban az emberi szervezetre is, hiszen biológiailag nem lebonthatók.  A műanyag fő ismertetőjele, hogy tartós: ez azonban nem szűnik meg varázsütésre akkor, ha már nem használod, tehát a természetbe kerülve is ugyanolyan tartós lesz, mint az otthonodban. Csak éppen jóval több kárt okoz.

Emellett hatalmas probléma az is, hogy a műanyag számos formában előfordul az életünk során. Nem csak nagy felületeken, mint például a vizespalackok és az eldobható tányérok, étkészletek, de jelen vannak például a (papír) tejes dobozok bevonatánál, gyümölcslevek dobozain belül is. Ez azt jelenti, hogy a dobozos italodban is van mikroműanyag, ami a bolt polcain állva, vagy a gyártás során került bele. 

Az újrafelhasználás sajnos nem megoldás: minél többször töltünk újra egy PET palackot, annál több mikroműanyag részecske kerül belőle a folyadékba.

Ezen felül számos olyan dolog készül műanyagból, ami aztán hosszasan érintkezik a természettel. Ilyenek például a hatalmas halászhálók: órákat, napokat áznak a sós tengerben, vagy akár az édesvizekben. Ha elszakad, leesik? Ott is marad, ahová lesüllyed, és nem csak az állatok életét keseríti meg, akik beleakadnak vagy megpróbálják megenni, de a vizet is folyamatosan szennyezi, ahogyan oldódik ki belőle a sok vegyszer.

Mi lesz veled, Föld bolygó?

Megoldás-e az újrahasznosítás?

A Worldwatch Institue Report 2016 -os megállapítása szerint Amerikában és Európában összesen átlagosan 100 kg műanyag csomagolást használ egy háztartás évente. Az USA-ban ennek kevesebb, mint 10%-át hasznosítják újra. A fennmaradó – mintegy 33 millió tonna – a szemétbe, 22-43% pedig hulladéklerakóba kerül, vagy elégetik – egyik megoldás sem környezetbarát, hiszen mindegyik által kerül mérgező anyag a természetbe.

Az újrahasznosítás fontos, de önmagában nem jelent megoldást, hiszen nem csökkenti a meglévő hatalmas mennyiséget, csupán átalakítja azt. Hiába hasznosítunk újra, ha közben a gyárak ontják magukból a műanyag termékeket.

Hogyan hat a műanyag a táplálékláncra?

A műanyagok mikroműanyag formájában is jelen vannak a természetben, ez pedig a legkisebb létformákat, a planktonokat is érinti. Ha a planktonok mérgezetté válnak, megmérgezik azokat a tengeri élőlényeket, akik velük táplálkoznak – és ez így szépen végig is megy a táplálékláncon, előbb vagy utóbb kikötve az embernél. Nagy távlatokban gondolkodva a műanyag általi mérgezés is lehet az oka egyes fajok kihalásának.

De nem csak a vizekben van a baj: a szeméttelepeken, a tározókban gyűjtött szemétből ugyanúgy szivárognak toxinok, mint a természetben eldobott hulladékból. Ez pedig igen hamar bekerül a talajvízbe is. Az elégetett műanyaghulladék pedig veszélyes anyagokat juttat a levegőbe, így sok élőlénynél légzési problémákat okozhat.

Bár a műanyag a legolcsóbban előállítható anyag (ezért is olyan népszerű), az eltakarítása nem csak a különböző szemétszedő eszközök és hajók fenntartása miatt drága, de sok esetben a turizmust is visszaszorítja a vizekben lerakódott hulladék, így okozva anyagi veszteséget az adott országnak.

A környezetünk megóvásának legfontosabb lépése, ha elébe megyünk a további műanyagpazarlásnak, és kiiktatjuk életünkből az eldobható műanyagok használatát. Ez nehéz feladat, de már kis lépésekben is érdemes elkezdeni!

Meta: Tudod, mennyi műanyagot termelünk, használunk és dobunk el? Tudod, hogy ez pontosan milyen hatással van a természetre? Tudod, mit okoz, ha ezt így folytatjuk? Az intenzív műanyaghasználatunk következményeit kutattuk – olvasd el a sokkoló adatokat!

 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : környezettudatosság, környezetszennyezés, mikroműanyag, víztisztítók előnyei

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Sebők Attila

Sebők Atilla vagyok, 2007 óta segítek ügyfeleimnek abban, hogy egészségesebb, kényelmesebb életet éljenek a megfelelő vízkezelő rendszerek használatával. Azon dolgozom, hogy egyre többen fedezzék fel a víz fontosságát és az egészségre gyakorolt erőteljes hatását. Olyan módszekről és eszközökről írok, amelyek szolgálatunkba állítják a víz természetes erejét.

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

3+1 ÉRV AZ ÁSVÁNYVÍZ-IVÓK SZÁMÁRA, AMIÉRT ÉRDEMES VÍZTISZTÍTÓ BERENDEZÉSRE VÁLTANI

HOGYAN VÁLASSZON VÍZTISZTÍTÓT?

vizetiszom.hu - A háztartási vízszűrés szakértőjeÉrtesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.