Milyen mellékhatásai vannak a vizespalack-gyártásnak?

Kategória: Fenntarthatóság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

A napi folyadékmennyiségünk elfogyasztására mi is lehetne kézenfekvőbb, mint a palackozott ásványvíz? Hiszen ott van, kéznél van, csak le kell kapni a polcról és már mehetünk is. Váltogathatjuk a kiszerelés méretét attól függően, épp melyik fér el a táskánkban. Ha elfogy, úgyis veszünk másikat. De belegondoltál már, mit okozunk mindezzel?

„Környezettudatos vagyok, és szelektíven gyűjtöm a szemetet, így a vizespalackkal sem okozok túl nagy kárt” – gondolhatnád, de sajnos nem így van. Nem csak azért, mert néha nem találsz szelektív szemetest – és valld be, olykor-olykor a sima kukába dobod – hanem azért is, mert már maga a palack előállítása is súlyosan károsítja a környezet egészségét.

Mi a legnagyobb baj a műanyag palackokkal?

Bár a műanyag palackok újrahasznosítása jót tesz a környezetünknek – hiszen nem a természetbe kerülnek ki az elhasznált flakonok -, ez csak kismértékben csökkenti a kárt, amit az előállításuk okoz. Tudtad, hogy a palackozott víz ára 90%-ban csak az üveg előállításának költségeit tartalmazza? Egyetlen PET-palackhoz ¼ palack olajra van szükség.

A gyártás során évente 2.5 millió tonna szén-dioxid kerül a levegőbe és egy évnyi palackod gyártásához 17 millió hordónyi olajat használnak fel. Ez az olajmennyiség elegendő lenne 190 000 háztartás ellátására, vagy ahhoz, hogy 1.3 millió autó békésen járhasson az utakon.

Mi lesz a palack sorsa?

A legyártott PET palackoknak csak egy töredékét hasznosítják újra az olyan elszánt környezetvédők, mint te is vagy. A nagy többség azonban sajnos egészen máshogy gondolkozik: a statisztikák szerint  [B1] 38 milliárd palack, tehát közel 2 millió tonnányi műanyag landol elhagyott szántóföldeken, erdőkben, mezőkön. A gyárak pedig ugyanúgy gyártják őket végeláthatatlanul – mert van rá kereslet. Ezzel csak a természetben eldobott plasztik hulladék számát növelik évről évre. Az elmúlt években közel 1.1 millió tengeri élőlény halálát okoztuk ezzel a pazarlással.

Milyen mellékhatásai vannak a vizespalack-gyártásnak?

Állítsuk meg a műanyag flakonokat!

Bár a műanyag kulacs használata mellett sok kényelmi érv szól (könnyű, egyszerű nyitni-zárni, tisztítani, tárolni), sokkal több környezetvédelmi szempont szól ellene. Nem elég, hogy műanyag szagú és -ízű, tartalmazhat BPA-t, ami káros az emberi szervezetre, és nem újrahasznosítható egyáltalán. Sokkal jobbat teszel a környezetednek, ha inkább lecseréled valami másra – és erre szerencsére rögtön 3 alternatívánk is van:

  • Üveg: Az előállítása környezetkímélőbb, mint a műanyagé, és sok-sok alkalommal lehet újra inni belőle, ezáltal flakonok százait válthatja ki. Jól szigetel, nem oldódik ki belőle semmi, és nem „ízesíti” meg az italaidat semmiféle mellékízzel.
    Ugyanakkor viszont törékeny, ezért fokozottan kell figyelned, ha nem akarod, hogy egy óvatlan mozdulat hatására eláztassa a táskádban lévő dolgokat.  
  • Rozsdamentes acél: Jól szigetel, nincs fémes utóíze, és ugyanúgy kezelheted, akár a többi konyhai eszközt: mosogatógépbe rakhatod, bírja a meleg vizet is és egyáltalán nem törik könnyen. Hátránya a súlya és a külleme, hiszen legyünk őszinték: az acélpalack minden, csak nem szép.
  • BPA mentes műanyag palack: Bár ez is műanyagból van, ezért az előállítása bizonyos mértékű környezetszennyezéssel jár, viszont szinte korlátlan alkalommal újra használhatod anélkül, hogy bármi módon károsítaná az egészségedet. Könnyű, strapabíró, egyszerűen magaddal viheted, és rengeteg trendi dizájnnal kapható, ezáltal a környezet védelme mellett a stílusról sem kell lemondanod;)

Gondolkodj nagyban!

Egyetlen palack ásványvíz nem tűnik soknak, de ha belegondolsz, hogyan készül, mennyi ideig használjuk és hol végzi, rájössz, hogy sokkal több időbe telik legyártani, és több időt tölt el a természetben, folyamatosan károsítva azt, mint amennyi ideig egyáltalán használjuk.  

Elég egy kis apróságon változtatnod. Palackozott víz helyet tisztított vizet inni[B2]  a saját, BPA-mentes kulacsodból, felszedni pár szemetet, [B3]  és máris kisemlősök, madarak, halak millióinak teheted szemétmentessé az életét. Sőt, te is egészségesebb leszel, ha kevesebb mikroműanyag [B4] és BPA kerül a szervezetedbe!

Ezért megéri, ugye?

meta: Tudod, mi történik egy PET palackkal, mielőtt leveszed a polcról és megiszod belőle a vizet? Tudod, mi fog vele történni az után? Elgondolkodtál már azon, mik a vizes palack előállításának mellékhatásai? Mi utánajártunk, és neked is eláruljuk!


 [B1]https://greenerideal.com/infographics/the-environmental-impact-of-plastic-water-bottles/

 [B2]http://www.vizbolvagyunk.hu/cikk/hogyan-valasszon-viztisztitot

 [B3]http://www.vizbolvagyunk.hu/cikk/kis-lepesekkel-egy-tisztabb-foldert

 [B4]link a mikroműanyagos cikkre

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : mikroműanyag, környezetszennyezés, környezettudatosság

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Sebők Attila

Sebők Atilla vagyok, 2007 óta segítek ügyfeleimnek abban, hogy egészségesebb, kényelmesebb életet éljenek a megfelelő vízkezelő rendszerek használatával. Azon dolgozom, hogy egyre többen fedezzék fel a víz fontosságát és az egészségre gyakorolt erőteljes hatását. Olyan módszekről és eszközökről írok, amelyek szolgálatunkba állítják a víz természetes erejét.

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

3+1 ÉRV AZ ÁSVÁNYVÍZ-IVÓK SZÁMÁRA, AMIÉRT ÉRDEMES VÍZTISZTÍTÓ BERENDEZÉSRE VÁLTANI

HOGYAN VÁLASSZON VÍZTISZTÍTÓT?

vizetiszom.hu - A háztartási vízszűrés szakértőjeÉrtesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.