Ólmozott vagy ólmozatlan? Nem csak a benzinnél, a víznél is fontos!

Kategória: Egészség | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Időről-időre felröppennek olyan hírek, hogy a csapvíz jelentős mennyiségű ólmot tartalmaz, ami ártalmas az egészségre. Aztán ezeket a híreket általában megcáfolják – vagy nem. Utánajártunk, mennyi ebből az igazság, valós-e az ólomszennyezés, és meg lehet-e szabadulni tőle? Megmutatjuk, mi a teendő, ha ólmozott víz folyik a csapodból!

 

Ólmozott vagy ólmozatlan? Nem csak a benzinnél, a víznél is fontos!

 

Hogyan kerülhet egyáltalán ólom a vízbe?

Az ólom olyan nehézfém, melynek egészségre gyakorolt ártalmas hatásával már régóta tisztában van az emberiség. De nem elég régóta: az 1970-es évek előtt még gyakori volt, hogy ólomból készültek a vízvezetékek, főleg az épületeken belüli vízhálózat kiépítése során használtak ilyen csöveket. A nehézfém azonban nem feltétlenül marad a csőben: ahogy a víz áthalad rajta, a keménységétől, pH-értékétől hőmérsékletétől függően kisebb-nagyobb mennyiségű ólmot old ki a vezetékekből. Ez a szennyeződés természetesen továbbhalad a vízzel, majd amikor kinyitod a csapot, ott landol a poharadban és megiszod.

A szennyeződést nem lehet észrevenni, az ólom nem változtatja meg a víz ízét, állagát vagy színét, pont ugyanolyan, mint bármelyik másik csapvíz.

Fontos tudnod, hogy a vizedet biztosító szolgáltató kizárólag a vízóráig felel a víz minőségéért, az, hogy az épületen belül mi történik vele, és mi kerül bele, az már a te felelősséged. Éppen ezért nyugodtan adnak ki évről-évre olyan nyilatkozatokat, hogy a víz fogyasztható és egészséges, hiszen az ólomvezetékek általában éppen a házon belül vannak, vagyis ez a szennyeződés már nálad kerül bele az életet adó folyadékba.
Éppen ezért hiába is fordulsz a szolgáltatódhoz, nem fogja tudni megmondani, hogy a te otthonodban veszélyes-e az ivóvíz.

De nem kell kétségbe esned, hiszen a vizet bármikor ellenőriztetheted, sőt, 2018 óta az Országos Közegészségügyi Intézet évente 1 000, veszélyeztetett háztartásból származó vízmintát ingyen is bevizsgál. Ez az „akció” 2020 március 31-ig fog tartani, addig lehet beküldeni a vízmintákat.

Milyen hatással van az ólom a szervezetedre?

Ahogy fentebb is írtuk, az ólommérgezés egyik legnagyobb veszélye, hogy észre sem veszed, hiszen a vizedben semmilyen, érzékelhető változás nem történt. Ettől függetlenül a szervezeted viszont észleli a problémát: felnőttek esetén az ólom problémákat okoz a vitaminok, nyomelemek, és más, a szervezet számára fontos tápanyagok felszívódása során, vagyis hiába figyelsz oda a kiegyensúlyozott étkezésre, mégis „éhezel”.

A gyermekek esetében még súlyosabb a hatás, nekik a szellemi fejlődésére van káros hatással, különösen 3 éves kor alatt. Kismamák esetén pedig a magzat sérül súlyosan, ha az egészségügyi határérték felett van az „ólomfogyasztás”.

Hol lehet veszélyes az ivóvíz?

„Jelenleg kevés adat áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy mely települések, településrészek és mekkora populáció van kitéve az ivóvíz általi ólom expozíció káros egészségi hatásainak, de az eddigi adatok alapján hazánkban is releváns probléma az ivóvíz ólom tartalma.”írja az Országos Közegészségügyi Intézet tájékoztató dokumentuma„…az OKI által elvégzett kísérleti jellegű vizsgálat eredményei alapján a régi épületekben található lakásokat tekintve ez a kifogásoltsági arány meghaladja az 50%-ot (60 vizsgált lakásból 35 esetében volt tapasztalható a csapnyitási mintában határértéket meghaladó ólom tartalom). (…) Az érintett populáció nagyságát tekintve nem rendelkezünk megfelelő adatokkal, de városokban, és ezen belül is az 1960-as évek előtt épült városmagokban - ahol leginkább lehet számítani a mai napig az ólomcsövek jelenlétére - élő emberek száma jelentős, így az ivóvíz általi expozíciónak kitett lakosság aránya is feltételezhetően számottevő.”

Magyarul ha az épület, amiben laksz, nagyvárosban van, és a 60-as évek előtt épült, akkor nagy eséllyel fordulhat elő ólom az ivóvizedben. Ha pedig kismama, vagy kisgyermek van a családodban, akkor ez komoly veszélyt jelent rájuk – de még a felnőtt férfiak sincsenek biztonságban!

Ha a fenti veszélyfaktorok közül akár egy is igaz a családodra illetve lakásodra, mindenféleképpen érdemes bevizsgáltatnod a csapvizet, ennek menetéről itt találsz bővebb információt. A vizsgálat maga ingyenes, téged csak a postaköltség terhel, hiszen a mintákat postai úton kell majd eljuttatnod.

Cikkünk első megjelenése óta újabb fejlemények vannak ólom ügyben. Az OKI több mint 2700 mintát vizsgált be eddig az akció keretében és a vízminták több, mint 1/5. részében, több, mint 550 vízmintában a megengedettnél magasabb ólomtartalmat mértek. A Vízkémia Laboratóriumban volt olyan vízminta a XIX. kerületi Wekerle telepről, ahol a megengedett értéket 25x !!! meghalaldó mennyiségű ólmot mértek.

Közben részlegesen elkészült Budapest ólom kockázati térképe, amely egyelőre az épületek kora alapján sorolja be az egyes ingatlanok veszélyeztetettségét. Hamarosan elkezdődnek a mérések, amelyek alapján a térkép pontosításra kerül. Az interaktív térképet itt tudod megtekinteni.  

Ólmozott vagy ólmozatlan? Nem csak a benzinnél, a víznél is fontos!

Mi a teendő, ha ólom van a vízben?

Ha úgy érzed, hogy a „veszélyzónában“ vagy, akkor már most érdemes bevezetned néhány óvintézkedést, hogy az ólomból minél kevesebb kerüljön az ivóvízbe:

  • Ha iváshoz vagy főzéshez veszel vizet, érdemes pár percig folyatni a csapot. A frissen átfolyó víznek kisebb az oldott ólomtartalma. Ha nem akarod pazarolni a vizet, akkor ne csak egy pohárnyit tölts, hanem akár kancsóban, palackokban is tárolhatod a vizet.
  • Főzéshez, iváshoz, hideg vagy meleg italok készítéséhez mindig hideg vizet használj – a meleg víz gyorsabban oldja ki az ólmot a csövekből
  • Ha bizonyított, hogy ólom van a vízben, akkor a családban lévő kisgyermekek, kismamák egyáltalán ne igyanak belőle!
  • A leggyorsabb, azonnali megoldás egy víztisztító készülék beszerelése; ide kattintva találhatsz olyan eszközöket, amik garantáltan kiszűrik az ólomszennyezést.
  • Hosszútávon pedig mindenféleképpen ajánlott az ólom- vagy réztartalmú csövek teljes cseréje!

Ha szeretnél te is tiszta, egészséges, és finom ízű vizet inni, kattints ide, és nézd meg azokat a készülékeket, amik garantáltan kiszűrik az ólomszennyezést!

 

 

   

 
 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : ólomszennyezés, ólomvezeték

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Sebők Attila

Sebők Atilla vagyok, 2007 óta segítek ügyfeleimnek abban, hogy egészségesebb, kényelmesebb életet éljenek a megfelelő vízkezelő rendszerek használatával. Azon dolgozom, hogy egyre többen fedezzék fel a víz fontosságát és az egészségre gyakorolt erőteljes hatását. Olyan módszekről és eszközökről írok, amelyek szolgálatunkba állítják a víz természetes erejét.

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

3+1 ÉRV AZ ÁSVÁNYVÍZ-IVÓK SZÁMÁRA, AMIÉRT ÉRDEMES VÍZTISZTÍTÓ BERENDEZÉSRE VÁLTANI

HOGYAN VÁLASSZON VÍZTISZTÍTÓT?

vizetiszom.hu - A háztartási vízszűrés szakértőjeÉrtesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.