Sokkoló adatok a mikroműanyag-szennyezettségről

Kategória: Egészség | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Tudtad, hogy ha palackos vizet veszel, akkor duplaannyi műanyagot iszol meg, mintha a csapvizet választod? Bizony, a palackozott italokban átlagosan 2x olyan magas a mikroműanyag részecskék aránya, mint a csapvízben. Az Egészségügyi Világszervezet által indított felülvizsgálat során meglepő eredmények láttak napvilágot – olvasd el őket!

Mennyi műanyag van a vizünkben?

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organisation, röviden: WHO) rendszeresen vizsgálja az ivóvíz minőségét, és már korábban is megállapították, hogy a csapvízben igen magas a mikroműanyag részecskék száma. Az idei kutatás azonban nem várt eredményeket hozott: a WHO 9 országban, 11 különböző márka, 19 különböző helyről származó, összesen 259 palack vizét elemezte. A statisztikák alapján 1 liter palackozott ásványvíz átlagosan 325 műanyag részecskét tartalmazott. De ez csak a nagy átlag – a Nestlé Pure Life például elérte a 10.000-es műanyag részecske darabszámot literenként.

Az egész tanulmány 259 palackjából mindössze 17 db volt mentes a mikroműanyagtól. A vizsgálat eredményeit összevetették a korábbi, csapvizet tesztelő tanulmány erdeményeivel, és ez alapján világosan látszik, hogy a palackozott vizek körülbelül 2x annyi mikroműanyag részecskét tartalmaznak, mint a csapvíz.

Sokkoló adatok a mikroműanyag-szennyezettségről

Hogyan vizsgálták a vizeket?

A tanulmányban kilenc ország különböző helyeiről vásárolt palackozott vizek vettek részt: az Egyesült Államokól, Kínából, Indiából, Brazíliából, Mexikóból, Indonéziából, Thaiföldről, Libanonból és Kenyából érkeztek a minták.  A tudósok a Nílus vörös festékét használják a részecskék színezésére, mert ez megtapad a műanyagon, ellenben más, természetes anyagokon nem. Többek közt olyan híres márkákat teszteltek, mint az Aqua (Danone), Aquafina (Pepsi), Dasani (Coca-Cola), Evian (Danone), valamint a Nestlé vállalat két vizét is, a Pure Life-ot és a San Pellegrino-t. Bár egyelőre nem bizonyítható, hogy a palackozott vízben megbúvó mikroműanyag részecskék káros hatással lennének az emberi szervezetre, a WHO szerint mégis egy újabb dologra derült fény, ami aggodalomra adhat okot.

A vizsgálatok vegyes fogadtatásra leltek a cégek között: míg a Coca-Cola elismerte, hogy a fokozott ellenőrzés ellenére számos folyamat közben előfordulhat, hogy műanyagrészecskék kerülnek a termékbe, addig a Nestlé határozottan elutasítja ezt, és a vizsgálatok pontatlanságára hivatkozik.

Sokkoló adatok a mikroműanyag-szennyezettségről

Hogyan kerül a vízbe a műanyag?

A műanyag kis mikroszálakból áll, melyek olyan könnyűek, így egy kisebb szellő is felkaphatja őket, például a gyárakban dolgozók ruháiról, így voltaképpen már a levegőben is megtalálhatók. Ez azonban a kisebbik baj: a vizek szennyezettsége nagyobb okot ad az aggodalomra. Amikor például műszálas ruhát mosol, akkor a súrlódástól leváló apró szálak és részecskék a csatornarendszeren keresztül a természetes vizekbe kerülnek, ahonnan utána visszajutnak a csapvízbe. A palackozott vízbe pedig alighanem a gyártás során kerülnek be a mikroműanyagok, amiket utána elégedettel elfogyasztasz.

Mennyi műanyag van a természetben?

Tudtad, hogy a műanyaghasználatból eredően évente 300 millió (!) tonna műanyagot termelünk? Ennek nagy része az úgynevezett eldobható/egyszer használatos műanyagok, mint például a szívószál, a PET palack, a nejlon zacskó és az egyszerű ételhordó dobozok. A legnagyobb probléma ezzel csupán az, hogy ennek a 300 millió tonnányi műanyagnak csupán 9%-a kerül újrahasznosításra. A maradék 91%-nyi műanyag a sima hulladékgyűjtők mellett a természetben végzi: tengerekben, tavakban, tóparton, erdőkben és turistaútvonalakon a hegyekben. A környezetünk szennyezése immáron olyan mértékű, hogy ha ez így halad tovább, 2050-re, 31 év múlva több műanyag lesz a vizeinkben, mint hal. (És akkor a többi szemétről még nem is beszéltünk).

Bár a mindennapi használat során örülünk, hogy a műanyag olyan strapabíró és elnyűhetetlen, ez a környezetünk számára hatalmas negatívum - hiszen évszázadokba telik, mire lebomlik. Ezidő alatt számos állat hihetik azt tápláléknak, például a tengeri teknősök vagy a halak. A szervezetükben méregként is hat, mi pedig sok esetben nyugodt szívvel elfogyasztjuk a frissen kifogott halat, amit egy-egy tengerparti streetfoodosnál látunk.

Bár azt még nem tudjuk, az elfogyasztott műanyagdarabok milyen hatással vannak az emberi szervezetre, de abban egészen biztosak lehetünk hogy nem ez az egészséges életmód alappillére…

Hogyan előzheted meg a egészségkárosító hatását 5+1 apró lépésben?

A legfontosabb, hogy ne használj műanyagot! Ahhoz, hogy a 100% műanyagmentességig eljuss, apránként kell változtatnod.

  1. Először is, ahol csak teheted, használj üvegpoharat, vagy valódi üvegből készült flaskát, amit esetenként többször is magaddal hordasz.
  2. Használj rozsdamentes acél, vagy papír szívószálat, továbbá cseréld le a nejlonszatyrokat egy, állandó vászontáskára a vásárlásaid során.
  3. Harmadik lépésként csomagolj ebédet magadnak ugyanabban a műanyag ételhordóban, ne a munkahelyi menzán kérd elvitelre az ételt.
  4. Negyedik lépésként, szerezz be magadnak egy állandó utazóbögrét, amibe elvitelre kérheted a kávét, teát reggelente.
  5. Tudtad, hogy a rágógumi is egyfajta műanyag? Mégis mennyi hever szétdobálva az utcákon! Mondj le róla, használj mentolos cukorkát!

+1: A csapvízben és a palackozott vízben is rengeteg műanyag van, amik garantáltan nem tesznek jót az egészségednek. Használj inkább víztisztítót, amivel mindig tiszta vizet önthetsz a pohárba!

Ebben a cikkben segítünk neked, hogyan válassz víztisztítót

Ne feledd: A változás mindig kicsiben kezdődik! Ha a saját ökológiai lábnyomodat csökkented, másokat is motiválhatsz ugyanerre - így megmenthetjük a bolygót, ahol élünk.

 

 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : mikroműanyag, környezetszennyezés, környezettudatosság, egészség

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Sebők Attila

Sebők Atilla vagyok, 2007 óta segítek ügyfeleimnek abban, hogy egészségesebb, kényelmesebb életet éljenek a megfelelő vízkezelő rendszerek használatával. Azon dolgozom, hogy egyre többen fedezzék fel a víz fontosságát és az egészségre gyakorolt erőteljes hatását. Olyan módszekről és eszközökről írok, amelyek szolgálatunkba állítják a víz természetes erejét.

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

3+1 ÉRV AZ ÁSVÁNYVÍZ-IVÓK SZÁMÁRA, AMIÉRT ÉRDEMES VÍZTISZTÍTÓ BERENDEZÉSRE VÁLTANI

HOGYAN VÁLASSZON VÍZTISZTÍTÓT?

vizetiszom.hu - A háztartási vízszűrés szakértőjeÉrtesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.