Vizsgálatok és kutatások – tényleg ólom van a vízben?

Kategória: Egészség | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Az ólom egészségre ártalmas hatásairól évtizedek óta hallunk és tudunk, sok helyen mégsem történik változás. Milyen káros hatásai vannak az ólomnak a vízben, hogyan kerül bele és mit tehetsz ellene? Kinek a felelőssége mindez? Ezekre a kérdésekre kerestük most a választ.

Vizsgálatok és kutatások – tényleg ólom van a vízben?

Ólom a vízben – hogyan lehetséges ez?

Az 1970-es évek előtt előszeretettel használtak ólomból készült vízvezetékeket a különböző ingatlanok építése során. Azt azonban nem tudták, hogy a víz – keménységétől és hőmérsékletétől függően – kiold valamennyi ólmot a csövekből, melyet magával sodor a csapon keresztül, a poháron át az emberi gyomorba. A kioldott ólom sem színében, sem szagában, de még csak ízében sem változtatja meg a csapvizet, így senki nem is gyanakodott rá, hogy ez állna különböző betegségek hátterében.
Mit okozhat, ha túl sok ólom kerül a szervezetedbe?
Az ólom toxikus nehézfémnek számít, ami elsősorban a várandós kismamák és a 3 évnél fiatalabb gyermekek egészségét veszélyezteti. A kismamák esetében sajnos az ólom a magzat központi idegrendszerének fejlődésére is hatással van. 
Az ólommérgezés legjellemzőbb tünetei a folyamatos levertség, hasfájás, eszméletvesztés, sápadtság, vérszegénység, súlyosabb esetben pedig idegrendszeri bénulás. A tünetek megjelenése és intenzitása nagyban függ az ember immunrendszerétől, valamint a szervezetbe került ólom mennyiségétől. Gyermekek esetében 15 mikrogramm/liter, felnőttek esetében 40 mikrogramm/liter a határérték. Éppen ezért az ivóvíz ólomtartalma a jelenleg érvényes hazai, illetve európai uniós jogszabályok alapján legfeljebb 10 mikrogramm/liter lehet.

Hogyan kerülhet ólom a vízbe 2019-ben?

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) 2020.március 31.-ig bezárólag meghirdette az ingyenes „nyitott laboratórium” projektet, melynek keretein belül az ország lakosai – jelentkezés után – megvizsgáltathatják az otthonukban elérhető ivóvíz ólomszennyezettségét. 
Az eddig bevizsgált 2 700 minta közel 1/5-ben magasabb ólomszintet mértek a megengedett 10 mikrogramm/liter aránynál. A bevizsgált, magas értékű minták esetében további kísérleteket végeztek (az ivóvizet szolgáltató csapból perceken át folyatták a vizet), az ólomtartalom azonban továbbra is a kiszabott maximális érték felett maradt, minimális csökkenést mutatva. Az ólom projekt további részleteiről itt , az eredményekről pedig itt találhatsz részletes tájékoztatást.
Felmerül a kérdés: hogyan lehetséges ez 2019-ben, amikor minden vízszolgáltató kiemelten hangsúlyozza, hogy kiváló minőségű vizet szolgáltatnak? A helyzet cseppet sem egyszerű. A szolgáltatók telephelyén valóban kiváló minőségű, hazai és uniós szabványoknak megfelelő ivóvíz van. A különböző városok különböző épületeiben azonban nem egyformák a vízvezetékek. Akad olyan épület (általánosan az 1960-as években épült házak), ahol még mindig ólomcsövek szállítják a vizet a lakás(ok)ba.  

Ki a felelős az ólomért?

Nehéz kérdés ez, ugyanis az ivóvíz szolgáltatók hatásköre és felelőssége tulajdonképpen a vízóráig terjed. Az, hogy onnan a víz milyen úton-módon, milyen higiéniai körülmények közt jut el a fogyasztó otthonába, már nem a szolgáltató felelőssége. 
Felmerül viszont a kérdés, hogy akkor kié? 
A fogyasztóé, csak mert megvette/bérli a házat vagy lakást? 
Egyértelmű válasz nem született még az ügyben, az viszont tény, hogy a hatóságok kommunikációjából egyértelműen leszűrhető: a fogyasztónál mért eltérésekért kizárólag a fogyasztó a felelős, a szolgáltatónál végzett mérések ugyanis nem ütköznek kritikus határokba. 

Mit tehetsz az ólomszennyezett víz ellen?

Amíg felelősöket keresünk, a probléma ugyanúgy jelen van, és ugyanúgy isszák napról-napra a megengedettnél magasabb ólomszinttel rendelkező vizet egyes háztartásokban – tegyél hát ellene te magad! Az egészség mindennél fontosabb, azzal pedig nem leszel előrébb, ha arra vársz, hogy majd valakit kikiáltanak felelősnek, és megkezdődnek a munkálatok a problémás vízvezetékek kicserélésének érdekében. 
Mit tehetsz? Először is, ameddig lehetőséged van rá, élj vele: küldj be ivóvízmintát az OKI projektjére, és kövesd figyelemmel az alábbi térképet, melyen láthatod Budapest, illetve néhány nagyobb város ólomkockázatát. A térképet a városok épületeinek kora alapján készítették el. 
Második lépésként a tiszta, ólommentes vízért tulajdonképp 2 dolgot tehetsz: vagy lecseréled a teljes vezetékrendszert, vagy szűrd a vizet! A megfelelő ivóvíz-szűrő készülék kiválasztása azonban alapos korántsem olyan könnyű, mint amilyennek tűnik.

Milyen legyen a vízszűrő készülék?

Bizonyára te is hallottál már a 2016-os amerikai ólommérgezési katasztrófáról. Az eset Flint városában történt: a jómódú egykori iparváros vízszennyezettsége olyan méreteket öltött, hogy az akkori elnök (Barack Obama) kénytelen volt szükségállapotot hirdetni, az embereket kilakoltatni, a várost pedig katasztrófa sújtotta területnek nyilvánítani. Emberek, családok veszítették el otthonukat, csak mert az ivóvíz olyan szinten vált ólomszennyezetté, hogy fogyasztása súlyos egészségügyi problémákhoz vezetett volna. A katasztrófa okán az NSF (National Science Foundation, az Egyesült Államok független szervezete) létrehozott egy igen szigorú protokollt, ami a vízszűrő berendezések tulajdonságait ellenőrzi. 
Hazánkban azonban ennél is szigorúbb követelményekre van szükség ahhoz, hogy valóban megfelelő minőségű ivóvízhez jussunk – az ugyanis kétséges, hogy az NFS által kibocsátott nemzetközi engedéllyel rendelkező gépek valóban képesek-e kiszűrni az ólmot is a vízből. 
Az ólom projekt keretein belül hamarosan megkezdődnek a víztisztító kisberendezések vizsgálatai, melyek alapján kiderülhet: melyik víztisztító berendezés alkalmas az ólom hosszú távú, biztonságos eltávolítására. Jelenleg egyetlen ilyen készülék van forgalomban, melyről a következő cikkünkben olvashatsz bővebben.

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék :

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Sebők Attila

Sebők Atilla vagyok, 2007 óta segítek ügyfeleimnek abban, hogy egészségesebb, kényelmesebb életet éljenek a megfelelő vízkezelő rendszerek használatával. Azon dolgozom, hogy egyre többen fedezzék fel a víz fontosságát és az egészségre gyakorolt erőteljes hatását. Olyan módszekről és eszközökről írok, amelyek szolgálatunkba állítják a víz természetes erejét.

Kapcsolódó cikkeink:

 
 

 

3+1 ÉRV AZ ÁSVÁNYVÍZ-IVÓK SZÁMÁRA, AMIÉRT ÉRDEMES VÍZTISZTÍTÓ BERENDEZÉSRE VÁLTANI

HOGYAN VÁLASSZON VÍZTISZTÍTÓT?

vizetiszom.hu - A háztartási vízszűrés szakértőjeÉrtesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.